Tratament antivergeturi în Satu Mare

Dacă vergeturile îți fac probleme, în acest articol îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre vergeturi și despre tratamentele care te pot ajuta să le ameliorezi. La Pearl Beauty Center îți punem la dispoziție un tratament anti-vergeturi  special conceput pentru a remedia această neplăcere care te împiedică să te bucuri de un corp frumos.

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt linii subțiri sau șiruri de linii care apar, uneori dispuse paralel, pe anumite zone ale pielii. Pielea este formată din trei straturi. Vergeturile apar în derma sau stratul mijlociu, atunci când țesuturile conjunctive se întind mai mult decât le permite elasticitatea lor.

Tipuri de vergeturi

Vergeturile sunt clasificate în funcție de aspect astfel:

  • vergeturi de culoare roșie (striae rubra), maro și nuanțe de roz. Acestea sunt vergeturi recent formate pe piele, sunt cauzate de ruperea fibrelor de colagen și pot fi tratate mai ușor. Culoarea roșiatică este dată de acumularea în exces a sângelui sub piele;
  • vergeturi de culoare alb-sidefie (striae alba) – acestea sunt vergeturi mature, apărute de mai  mult timp, care se tratează mult mai greu; culoarea alb-sidefie este dată de stratul de grăsime de sub piele care, în timp, devine mai vizibil decât vasele de sânge;
  • vergeturi de culoare neagră sau gri (striae nigrae) și vergeturi de culoare purpurie și albastră (striae caerulea ) – vergeturi care apar la persoanele cu piele închisă la culoare.

Cauze. De ce apar vergeturile?

Vergeturile apar pe fondul sarcinii, când sunt utilizați corticosteroizi pe termen lung, din cauza variațiilor mari în greutatea corporală și a modificărilor hormonale din timpul pubertății, când există afecțiuni medicale sau se acumulează cantități mari de radicali liberi în organism.

Pe ce zone pot apărea?

Zonele cel mai frecvent afectate de vergeturi sunt abdomenul, sânii, șoldurile, coapsele, fesele, spatele. Ele pot apărea și pe picioare, umeri, antebrațe, axile. Înainte ca vergeturile să devină vizibile, pielea capătă un aspect subțiat și roz și poate apărea o senzație de iritație și mâncărime. Inițial, ele par niște riduri ieșite în relief, de diferite culori (de la roz și violet până la roșu și maro închis), în funcție de nuanța pielii. Ulterior, aceste riduri se aplatizează și iau aspectul unor linii subțiri sau șiruri de linii.

Vergeturi în sarcină și alăptare

Un studiu efectuat de o echipa de medici obstetricieni din Rouen, Franța, asupra unui eșantion de 800 de femei ce urmau să devină mame pentru prima dată a arătat că un procent de 50-90% dintre aceste femei a fost afectat de vergeturi.

Când greutatea corporală crește gradual, fibrele de legătură din derm se întind tot gradual pentru a permite o extindere firească a acestuia, fără ruperi sau deteriorări ale colagenului. În timpul sarcinii însă, creșterea greutății corporale este adeseori rapidă și, în plus, hormonii specifici sarcinii slăbesc rezistența fibrelor din piele, ceea ce duce la apariția vergeturilor. De obicei abdomenul este zona cea mai afectată de vergeturi, pentru că el crește cel mai mult (în special în ultimul trimestru), trebuind să facă loc bebelușului care se dezvoltă în uter. Însă orice parte a corpului care se mărește în sarcină poate fi afectată de vergeturi. De-a lungul timpului s-a observat că femeile care au bazinul mic și o siluetă zveltă înainte de sarcină par să fie mai predispuse la apariția vergeturilor în timpul sarcinii, cunoscute și sub numele de striae gravidarum.

Vestea bună este că vergeturile apărute în sarcină se estompează, la cele mai multe femei, în circa 6-12 luni de la naștere. Deși ele nu vor dispărea complet, eliminarea kilogramelor dobândite în sarcină, împreună cu un stil de viață sănătos (mișcare, alimentație echilibrată) vor contribui semnificativ la estomparea vergeturilor. Este un moment bun să folosești în continuare creme ajutătoare dar și să apelezi la tratamente profesionale pentru ca la final aspectul pielii să fie cât mai plăcut.

Vergeturi la bărbați

Bărbații care practică body-building au de obicei o cantitate redusă de grăsime în organism. Dacă extinderea masei musculare este forțată prin efectuarea de exerciții intense într-un interval scurt de timp și prin folosirea de steroizi anabolizanți, pielea de pe zonele lucrate este întinsă la maximum. Neexistând multă grăsime, sub piele devin vizibile vasele de sânge, sub forma vergeturilor.

Vergeturi la  copii

În timpul pubertății, înălțimea și greutatea corporală suferă modificări și de aceea aproximativ 70% dintre fete și 40% dintre băieți sunt afectați de vergeturi cunoscute sub numele de striae distensae. Acestea însă dispar de la sine, în timp, pe măsură ce adolescenții cresc, așadar nu necesită măsuri corective.

Alte situații în care apar vergeturile

  • Sindromul Cushing determină organismul să producă o cantitate mare dintr-un hormon care produce o creștere rapidă a greutății corporale (cortizon). Această creștere este însoțită de o fragilitate sporită a pielii și implicit de apariția vergeturilor. 
  • Sindromul Marfan este o afecțiune care cauzează reducerea elasticității pielii și a țesuturilor. Sub acțiunea unor modificări produse în ritm alert, pielea este afectată de vergeturi.
  • Radicalii liberi în organism. Radicalii liberi sunt compuși chimici din organism creați de procese fiziologice obișnuite cum ar fi digestia sau de factori externi dăunători. Printre factorii externi dăunători se numără poluarea, metalele grele, nicotina, alcoolul, pesticidele, medicamentele și alimentele intens procesate. Organismul se apără de radicalii liberi cu ajutorul antioxidanților, iar când aceștia lipsesc sau nu sunt în cantitate suficientă, radicalii liberi se înmulțesc și atacă celulele și implicit colagenul din piele. Pielea devine astfel ridată, are un aspect îmbătrânit și prezintă vergeturi.
  • Folosirea corticosteroizilor. Corticosteroizii sunt medicamente cu o structură asemănătoare hormonilor produși de glandele suprarenale. Aceste medicamente sunt folosite pentru a trata inflamații sistemice sau locale cum sunt afecțiunile auto-imune. Însă utilizarea lor pentru intervale mari de timp reduce nivelul de colagen din organism și capacitatea de întindere naturală a pielii, ceea ce crește riscul apariției vergeturilor.

Tratamente anti-vergeturi

Acum că am aflat totul despre vergeturi, să vedem ce putem face pentru ca pielea noastră să aibă un aspect mai plăcut.

Pot scăpa definitiv de vergeturi?

Până în prezent nu a fost descoperit niciun tratament confirmat științific care să îndepărteze complet și definitiv vergeturile fără intervenție chirurgicală. Vestea bună este că până va fi găsit un astfel de remediu poți încerca una sau mai multe dintre metodele prin care vergeturile sunt tratate și estompate parțial. E bine ca înainte de a apela la aceste metode să te informezi corect, având în vedere elemente cum ar fi aspectul vergeturilor, “vechimea” lor (recent apărute sau mature), culoarea pielii tale, stilul de viață, etc. O discuție cu un medic specialist te poate ajuta să identifici și să alegi mai ușor metoda cea mai eficientă pentru tine în lupta împotriva vergeturilor.

Tratament chirurgical pentru îndepărtarea vergeturilor

Vergeturile pot fi îndepărtate chirurgical printr-o intervenție estetică numită “abdominoplastie”. Folosită din anii ’60, ea constă în îndepărtarea excesului de piele și grăsime din zona inferioară a abdomenului. Odată cu acest exces sunt eliminate și cicatricile și vergeturile, însă procedura este costisitoare, prezintă riscurile asociate oricărei intervenții chirurgicale și, în plus, nu poate fi aplicată femeilor care își doresc copii și persoanelor care vor să țină cure de slăbire.

Tratament cu Laser sau IPL

  • Tratamentul cu laser poate estompa aspectul vergeturilor, reparând țesuturile deteriorate și stimulând procesul de regenerare celulară. El sporește totodată și producția naturală de colagen din organism, făcând astfel ca vergeturile să fie mai puțin vizibile. Dezavantajul acestei terapii este costul ridicat, numărul mare de ședințe necesare și rata variabilă de estompare a vergeturilor, care se situează între 20 și 60%.
  • Terapia IPL este eficientă în cazul vergeturilor apărute recent, nu și în cazul celor mature. Tratamentul regenerează structurile celulare ale pielii, creează noi fibre de elastină și colagen redând astfel pielii elasticitatea pierdută. Trebuie să știi că în cazul în care ai pielea de culoare închisă, terapia IPL poate produce decolorări ale acesteia. De asemenea, dacă ai vergeturi multiple, nu se recomandă folosirea acestei terapii fără recomandarea medicului specialist.

Microdermabraziune corporală

Microdermabraziunea constă în aplicarea unor cristale minuscule pe piele, cu ajutorul unui dispozitiv. Aceste cristale elimină un strat fin de piele și odată cu el, celulele deteriorate, îmbătrânite sau moarte. Această exfoliere favorizează apariția unor celule noi de colagen și elastină, care redau pielii elasticitatea și estompează vergeturile recent apărute. Terapia are rezultate mai eficiente asupra vergeturilor de culoare roșiatică.

Tratament vergeturi cu Microneedling

Mezoterapia cu microace sau Microneedling-ul este o terapie semi-invazivă prin care substanțe active cu efect benefic sunt transportate la nivelul dermei și epidermei. Colagenul și acidul hialuronic sunt două dintre substanțele care, inserate în piele prin mii de micro-înțepături fine ameliorează vergeturile, regenerând celulele și redând pielii suplețea.

Tratament vergeturi cu Plasmapen

Plasma Pen este un dispozitiv care generează în mod artificial plasmă, obținându-se un tratament cu efecte benefice asupra pielii. Dispozitivul produce căldură care acționează la nivelul pielii prin lezarea controlată a stratul superficial al acesteia și prin stimularea producției de colagen III. Acest tratament corectează imperfecțiunile pielii, inclusiv vergeturile  și contribuie la refacerea elasticității țesuturilor. Tratamentul cu Plasma Pen este unul extrem de precis, nefiind afectate decât zonele vizate. Vergeturile sunt estompate, pielea devine mai suplă și mai hidratată.

Tratament vergeturi cu Peeling Chimic

Peeling-ul Chimic este un tratament prin care celulele moarte din straturile pielii sunt înlăturate prin exfoliere. Tratamentul folosește substanțe specializate care, odată absorbite integral în profunzimea pielii, stimulează regenerarea celulelor și hidratează pielea, estompând vergeturile.

Tratament vergeturi cu radiofrecvență

Radiofrecvența cosmetică reprezintă un tratament prin care un curent alternativ, având unde între 3 și 4 MHz, trece prin țesuturi producând căldură și scurtând fibrele de colagen. Această scurtare este însoțită de stimularea producției naturale de elastină, colagen și acid hialuronic. Toate aceste elemente atenuează vergeturile, în special cele aflate pe abdomen și sporesc elasticitatea pielii, conferindu-i acesteia suplețe și un aspect vizibil îmbunătățit datorită creșterii oxigenării și nutriției țesuturilor.

Tratamentul vergeturilor cu ultrasunete 

Acest tratament constă în aplicarea, cu ajutorul unui aparat, de ultrasunete cu intensități reduse și frecvențe înalte. Acestea generează căldură și micro-vibrații care, împreună cu ingredientele active din cremele specializate aplicate, pătrund în profunzimea straturilor pielii. Pielea devine astfel mai elastică și mai hidrataăa, iar vergeturile sunt estompate datorită uniformizării culorii epidermei.

Sunt eficiente cremele și uleiurile împotriva vergeturilor?

Vergeturile pot fi ameliorate cu o serie de creme și uleiuri, însă eficiența lor depinde de “vârsta” vergeturilor (recent apărute sau mature), de ingredientele conținute, precum și de metoda de aplicare (în cadrul unor tratamente profesionale la salon sau manual, la domiciliu).

La Pearl Beauty Center găsești creme din gama “Bruno Vassari”, declarat cel mai bun brand de produse cosmetice profesionale la a 9-a ediție a “Congresului Internațional de Medicină Anti-Îmbătrânire” organizat la București.

Cremele cu retinoizi se numără printre cremele considerate eficiente în lupta cu vergeturile. Retinoizii, elemente derivate din vitamina A, pătrund în stratul exterior al pielii și stimulează reconstrucția colagenului. Colagenul atenuează vergeturile, însă cremele cu retinoizi trebuie aplicate imediat după ce apar vergeturile, când au aspect roșu, roz sau maro, înainte de a deveni alb-sidefii. E bine să știi că retinolul poate cauza iritații ale pielii, așadar e bine să consulți un medic specialist înainte de a folosi creme cu acest ingredient. De asemenea, astfel de creme nu pot fi folosite de femeile însărcinate din cauza potențialelor riscuri pentru făt.

Alternative la varianta cu retinoizi sunt cremele care oferă hidratare intensă și care conțin ingrediente ca:

  • vitamina E – este un antioxidant care contribuie la producția naturală de colagen și elastină, ajută la păstrarea și refacerea membranelor pielii, atenuând vergeturile existente și prevenind apariția unora noi;
  • acidul glicolic și alți acizi AHA – exfoliază celulele moarte (și implicit pe cele afectate de vergeturi);
  • vitamina C – transformă procolagenul în colagen, obținându-se astfel o uniformizare a aspectului pielii, vergeturile fiind estompate;
  • Aloe Vera – oferă hidratare și catifelare pielii, contribuind la regenerarea celulară;
  • Pro-vitamina B5 – sporește calitatea texturii pielii, ameliorând vergeturile existente;
  • Vitaminele A și D3 – acționează benefic asupra straturilor superioare ale pielii, stimulând producția naturală de colagen și redând pielii rezistență și elasticitate.

Când alegi o cremă antivergeturi, ai grijă ca ea să fie intens hidratantă și să conțină cât mai multe dintre ingredientele active menționate mai sus. Hidratarea asigură pielii elasticitate, care diminuează riscurile de rupere a fibrelor de colagen și de formare de noi vergeturi.

Tratamente pe bază de uleiuri pentru acasă

Un alt remediu pentru ameliorarea vergeturilor îl reprezintă uleiurile. Acestea pot fi aplicate acasă, prin masaj, însă e bine să consulți un medic specialist înainte de a apela la această soluție.

Trebuie să știi că indiferent de tipul de ulei ales pentru masajul antivergeturi, dacă acesta este un ulei esențial, el trebuie diluat într-un “ulei purtător” înainte de a fi aplicat pe zonele afectate. De asemenea, pentru atenuarea vergeturilor existente și prevenirea apariției unora noi, masajul cu ulei trebuie efectuat de 2 ori pe zi timp de câteva luni.

Printre uleiurile cu rezultate pozitive în lupta împotriva vergeturilor se numără:

  • ulei de măsline: bogat în vitaminele B, A și E, hidratează pielea și contribuie la regenerarea celulară;
  • ulei de argan: cu un conținut de acid linoleic de 3 ori mai mare decât uleiul de măsline, uleiul de argan este un antioxidant eficient care luptă împotriva radicalilor liberi din organism, hidratând pielea și stimulând menținerea elasticității acesteia;
  • ulei de cocos: acizii grași hidratează intens straturile pielii și contribuie la refacerea celulelor;
  • ulei de migdale: vitamina E ajută la regenerarea țesuturilor, iar vitaminele A și B conferă pielii albire, vergeturile devenind astfel mai puțin vizibile;
  • ulei de ricin: acidul ricinoleic pe care îl conține contribuie la stimularea producției naturale de elastină și colagen și hidratează pielea;
  • ulei de măceșe: conținutul bogat de vitamina A și C și acizii grași (acid linolenic, oleic și palmitic) previn deshidratarea pielii, contribuie la refacerea țesuturilor și la creșterea cantității de colagen din organism.

Tratamente naturiste pentru vergeturi

O altă metodă prin care poți lupta împotriva vergeturilor este folosirea de tratamente naturiste. Acestea nu au rezultate spectaculoase, însă contribuie la estomparea vergeturilor și prevenirea apariției unora noi. Poți masa zonele afectate cu următoarele tratamente:

  • unt de cacao: redă pielii elasticitatea;
  • unt de shea: vitaminele A și E îmbunătățesc circulația sângelui, prevenind apariția de noi vergeturi;
  • suc de lămâi și castraveți: ameliorează aspectul vergeturilor când se aplică zilnic pe zonele afectate;
  • suc din cartofi: vitaminele și mineralele pe care le conține contribuie la regenerarea celulară;
  • pulpă din boabe de struguri: previne deshidratarea și hrănește straturile profunde ale pielii, atenuând astfel vergeturile.

Alimentația și apa lucrează din interior

Vergeturile reprezintă semnalul prin care corpul tău îți spune că are nevoie de antioxidanți. Așadar, pentru tratarea eficientă a vergeturilor existente și prevenirea apariției de noi vergeturi trebuie să te asiguri că furnizezi organismului antioxidanții de care are nevoie. Îi găsești în fructe și legume proaspete, precum și în alimente care conțin vitaminele A și E, cum ar fi untul și peștele. Vitamina C, alături de zinc și siliciu contribuie la păstrarea elasticității pielii, prevenind ruperea țesuturilor și apariția de vergeturi. Alimentația lipsită de prăjeli, grăsimi în exces și mâncăruri foarte sărate te ajută să îți păstrezi pielea sănătoasă, lipsită de vergeturi.

Hidratarea organismului și circulația bună a sângelui sunt extrem de importante, de aceea trebuie să consumi 6-8 pahare cu apă în fiecare zi.

Dacă vrei să completezi aportul de vitamine și minerale prin suplimente alimentare, este bine să discuți înainte cu un medic specialist. Suplimentele naturale care contribuie la tratarea vergeturilor sunt cele care conțin vitaminele E, C și A, precum și cele cu zinc. Ele au un rol activ în păstrarea sau redarea elasticității pielii, în creșterea producției naturale de colagen, precum și în regenerarea structurilor deteriorate ale epidermei.

Diverse soluții naturale aplicate exterior pe piele

Zonele afectate de vergeturi pot fi tratate și cu una sau mai multe dintre următoarele soluții naturale:

  • argilă: având proprietăți exfoliante, argila înlătură stratul de celule moarte și contribuie la regenerarea celulară; amesteci argila pudră cu apă călduță, o aplici pe zonele afectate de vergeturi și apoi împachetezi cu folie. După 30 de minute înlături folia și cureți zonele. Înainte de aplicare se recomandă consumarea unei cantități mari de apă pentru eliminarea toxinelor și un duș pentru deschiderea porilor. După îndepărtarea argilei se efectuează un peeling fin pentru a scăpa de celulele moarte;
  • amestec de ou și ulei de măsline: amesteci 2 gălbenușuri cu puțin ulei de măsline și aplici pe zonele afectate de vergeturi. După ce amestecul se usucă, cureți cu apă călduță. Trebuie să aplici acest remediu zilnic, timp de minim 2 săptămâni;
  • soluție pe bază de zahăr: amesteci o lingură de zahăr alb cu sucul de la o jumătate de lămâie și 3-4 picături de ulei de migdale și aplici lăsând să acționeze timp de 10 minute. Clătești cu apă călduță și repeți procedeul zilnic timp de cel puțin o lună;
  • tratament cu zaț de cafea: masezi delicat zonele cu vergeturi cu amestecul rezultat din 3 lingurițe de zaț de cafea și 3 lingurițe de ulei de argan; pielea este astfel exfoliată și hidratată;
  • ceapă roșie: tai o ceapă roșie în inele și masezi dimineața și seara, timp de câteva minute, zonele cu vergeturi. Quercetina – un puternic antioxidant conținut de ceapa roșie îmbunătățește aspectul pielii și estompează vergeturile.

Cum previi vergeturile?

Riscul de apariție a vergeturilor poate fi diminuat prin respectarea câtorva recomandări:

  • păstrează-ți constantă greutatea corporală, fără fluctuații;
  • adoptă un stil de viață sănătos, fă mișcare în mod regulat și consumă alimente bogate în vitamine și minerale;
  • nu ține diete extreme care au efect negativ asupra întregului tău organism și implicit asupra calității și aspectului pielii;
  • hidratează-ți pielea zilnic, atât prin consum optim de lichide, cât și prin folosirea de loțiuni care oferă hidratare, în special după baie, când porii se deschid și loțiunile pătrund mai ușor în straturile profunde ale pielii;
  • dacă eșți însărcinată, folosește în mod regulat creme cu ingrediente care păstrează elasticitatea pielii și masează-ți zonele cele mai expuse riscului (abdomenul, fesele, sânii) cu o perie sau o mănușă de masaj care să îți îmbunătățească circulația sangvină locală;
  • nu îți forța dezvoltarea masei musculare prin consumul de steroizi deoarece aceștia cauzează apariția vergeturilor.

Afirmații false despre vergeturi

Probabil ai auzit multe afirmații despre vergeturi, însă nu ești sigură care sunt adevărate și care sunt false. Îți prezentăm mai jos câteva dintre cel mai des întâlnite “mituri” despre vergeturi.

  • Oamenii slabi nu fac vergeturi – fals: dereglările sau fluctuațiile hormonale afectează în egală măsură persoanele slabe și pe cele cu o greutate mai mare a corpului.
  • Bărbații nu sunt afectați de vergeturi – fals: în perioada pubertății, atât fetele, cât și băieții trec prin modificări ale greutății corporale, care conduc la apariția vergeturilor. In plus, când practică body-building-ul, bărbații sunt de asemenea afectați de vergeturi din cauza execițiilor intense menite să le sporească masa musculară și din cauza consumului de steroizi anabolizanți.
  • Nu poți preveni apariția vergeturilor – parțial adevărat: când există predispoziții genetice și nu ai un stil de viață sănătos sau ai o greutate corporală care suferă des modificări, nu poți împiedica fomarea vergeturilor. Însă dacă faci exerciții fizice în mod regulat, dacă îți hidratezi corpul în mod corect și consumi preponderent alimente bogate în vitamine și minerale, riscurile de apariție a vergeturilor sunt mult diminuate.
  • Vergeturile dispar de la sine – parțial adevărat, pentru femeile însărcinate și pentru cei care au un stil de viață echilibrat. Femeile însărcinate pot scăpa, cel puțin parțial, de vergeturile de sarcină, după ce nasc. Însă vergeturile nu dispar niciodată de la sine (în special cele mature) pentru că fibrele, odată deteriorate, nu mai pot avea aspectul fibrelor sănătoase.
  • Scapi de vergeturi dacă slăbești – fals: când iei în greutate în ritm accelerat, straturile pielii se întind și se subțiază, iar țesutul conjunctiv este forțat și astfel deteriorat. Revenirea la o greutate corporală optimă nu implică dispariția vergeturilor, însă cu măsurile recomandate în acest articol, poți obține estomparea lor.

Cât costă?

Consultă lista de prețuri.

Te invităm la sediul Pearl Beauty Center din Strada Andrei Mureșanu nr. 23 Satu Mare, pentru o consultație gratuită. Esteticienii noștri îți vor prezenta soluția centrului nostru pentru ameliorarea vergeturilor: un tratament unic constând într-o combinație de terapie cu microace (mezoterapie) și radiofrecvență. Astfel, cu 5 ședințe de mezoterapie și 10 ședințe de radiofrecvență, vergeturile vor fi vizibil estompate, iar producția de colagen și elastină, stimulată de acest tratament, va face ca efectele terapiei noastre să fie vizibile pentru mult timp.

Te așteptăm cu drag.