Tipuri de protecție solară pentru un bronz uniform

Ce produse pentru îngrijirea pielii folosiți? Loțiuni, geluri, creme, uleiuri, lapte de protecție solară? Există o mare varietate de produse care au anumite ingrediente active și care se diferențiază prin calitate, compoziție și modul de combinare a elementelor din compoziția lor. Toate aceste produse conțin apă și componente solubile în apă.   

Cremele de piele

Au o textură moale, datorită conținutului de uleiuri și grăsimi. Ele vin într-o gamă foarte diversă, fiind potrivite tuturor tipurilor de piele  (ex. piele uscată, piele grasă).  Fiind destul de grase, ele pot lăsa o peliculă ușoară pe piele.  Sunt recomandate mai ales pentru pielea uscată. Îngrijesc foarte bine pielea și oferă protecție bună împotriva factorilor externi și radiațiilor UV (dacă sunt cu SPF adecvat).  Trebuie alese cu atenție, în funcție de tipul de piele și sezon. 

Loțiunile de piele

Sunt mai fluide decât cremele, pentru că au mai multă apă și ingrediente solubile în apă.  Conțin și alcool ceea ce poate afecta pielea sensibilă.  Pot avea uleiuri vegetale sau uleiuri esențiale, extracte din plante medicinale (mușețel, gălbenele, sunătoare). Sunt produse care au protecție bună pentru corp împotriva radiațiilor UV.  Au multe ingrediente nutritive care se absorb rapid în piele.  

Laptele de protecție solar

Nu este gras și nici uleios. Se absoarbe rapid în piele.  Este recomandat și copiilor sau persoanelor cu pielea sensibilă. Se aplică pe piele înainte cu 20 de minute de a merge la plajă. Acest lucru lasă timp substanțelor din produs să intre în piele și să asigure un filtru de protecție bun împotriva radiațiilor UV.  Se aplică pe toată pielea, în cantitate suficientă și se face un masaj ușor ca laptele să fie absorbit în țesutul cutanat. 

Geluri

Acestea sunt lipsite de grăsimi dar pot avea în compoziție alcool.  

Vezi aici lista de produse profesionale pentru protecție solară.

Din punct de vedere al protecției solare aceste produse se aleg în funcție de factorul SPF. Prin urmare,  contează mai mult alegerea corectă a SFP-ului în funcție de fototipul pielii.  Desigur este important să se evite produsele care au în compoziția lor elemente nocive.

Ingrediente de evitat

  • Dioxid de titan și dioxid de zinc care nu trebuie să ajungă în sânge, sunt formule minerale periculoase pentru sănătatea organismului.
  • Avobenzone și octisalate sunt nonminerale care dacă ajung în sânge pot da reacții alergice și alte probleme de sănătate grave. 
  • Diferite arome artificiale, sintetice, ce au chimicale toxice. Acestea au ftalați care pot produce reacții alergice pe piele. 
  • Oxibenzonă – Această substanță este de fapt un estrogen sintetic. Dacă pătrunde în profunzimea pielii poate cauza tulburări hormonale și reacții alergice. De asemenea, poate avea efect fotosensibilizator, ceea ce face ca pielea să se înroșească la soare. 
  • Retinil palmitat – despre această substanță specialiștii au spus că poate crește riscul de cancer de piele. 

Pe eticheta produselor de protecție solară apar instrucțiuni de utilizare, care trebuie citite cu atenție, pentru că oferă anumite indicații importante despre ingrediente, doza recomandată și altele. Doza de cremă care se aplică pe piele contează pentru ca filtrul de protecție solară să aibă efect. De exemplu, pe pielea corpului se aplică 2 mg cremă/cm².  

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] provine din limba engleză “sun protection factor”, tradus “factor de protecție solară”.  Numărul prezent pe recipientul în care se află soluția de protecție solară multiplică […]

Comentariile sunt închise.