- Nu sări peste micul dejun. Tot mai multe studii arată cât de mult poate fi afectată sănătatea dacă sărim peste această masă. Pe lângă lipsa energiei pe timpul zilei poți observa și schimbări bruște de comportament sau o poftă deosebită pentru mâncăruri bogate în calorii (care va duce la îngrășare fără să îți dai seama).
- Vizitează un medic endocrinolog. Dacă ai probleme cu greutatea, vizita la un medic endocrinolog este un punct bun de pornire pentru a elimina îndoiala unei probleme hormonale. Extrem de multe persoane nu resimt vreo afecțiune, însă problemele hormonale nu dor. Sunt cel puțin 9 hormoni care vă pot da peste cap organismul și pot duce la îngrășare fără să ne dăm seama.
- Ia lucrurile încet, fără stres. Știm, este mai ușor în teorie decât în practică. Stresul este responsabil de apariția multor boli și poate duce la obezitatea sau diabet de tip II. Din păcate, în România, mersul la psiholog este încă un subiect tabu. Dacă nu reușești să faci față problemelor și reușești cu greu să-ți stâpânești latura vulcanică, ar trebui să iei în considerare și o vizită la un psiholog pentru a primi ajutor și sfaturi cum să treci mai ușor peste probleme.
- Oprește timpul. După 30 de ani, metabolismul încetinește și va trebui să depui eforturi suplimentare pentru a obține aceleași rezultate pe care le aveai înainte. Pentru un corp mai tânăr decât vârsta adoptă o alimentație sănătoasă și fă mișcare. Însă atunci când nu aveți apetit pentru pofta de mișcare, lipsa efortului poate fi suplimentată prin tratamente ultra performante, de reducere a stratului de grăsime, de combatere a celulitei și cele de obținere a fermității, cum sunt cele de la Pearl Beauty Center.
- Atenție la medicamente. Există medicamente precum antidepresive, anticoncepționale sau somnifere care au ca reacții adverse creșterea apetitului sau chiar afectarea modului în care sunt stocate grăsimile. Dacă observi că iei în greutate în timpul unui tratament medicamentos, nu întrerupe tratamentul. Este recomandat să apelezi la medicul care a prescris medicamentele pentru a înțelege mai bine reacțiile adevărase și cum s-ar putea rezolva această problemă.
- Alcoolul este plin de calorii. Știm că este binevenit cu diverse ocazii, dar parcă ocaziile sunt la tot pasul. Problema este că, atunci când bem, organismul nostru va folosi alcoolul ca pe o sursă de energie, în loc să ardă grăsimile pentru a avea energie. Asta nu este tot, surplusul de calorii din alcool este depozitat tot ca și grăsime. Cele mai rele băuturi sunt cele mai dulci și conțin o cantitate mare de zahăr. Consumat în mod regulat pe termen lung cu siguranță ne va da peste cap acul de la cântar.
- Somnul este mai important decât crezi. Noaptea pancreasul intră în repaus și nu mai secretă insulină, cea care este responsabilă de dirijarea modului în care lucrează metabolismul nostru. Lipsa somnului sau turele de noapte pot da peste cap acest mecanism fiziologic și ajungem să ne îngrășăm. Încercă să te pui la somn înainte de ora 23:00 și să dormi în medie 8 ore pe zi. Dacă ești în ture de noapte evită mâncărurile bogate în carbohidrați și mănâncă dimineața când ieși din schimb.
- Calitate nu cantitate. Știm cât de greu este să ne abținem de la atâtea plăceri precum: înghețată, ciocolată, prăjituri, etc. Chiar dacă sunt de casă sau bio, asta nu înseamnă că sunt sănătoase dacă sunt consumate în mod greșit. Încercă să porționezi corect mâncarea pentru a evita surplusul de zahăr în primul rând și apoi de grăsimi. De asemenea, încearcă să pui mâncarea în bol sau farfurie, să aveți un control mai precis al cantității, mâncând din pungă sau dintr-un vas mare vei avea tendința să mănânci mai mult decât este necesar.
- Evită mâncarea foarte procesată. Aceasta ar trebui să fie prima regulă de aur pentru oricine dorește un stil de viață sănătos. Asta înseamnă să spui adio mezelurilor (în special parizerului și salamurilor foarte procesate), mâncării de tip fast food (shaorma, pizza), mâncărurilor foarte colorate și artificiale, semipreparatelor ce trebuie doar încălzite la microunde, etc.
- Nu mânca până la senzația de plin. De cele mai multe ori dacă nu mâncăm la ore regulate vom avea tendința să înghesuim în stomac mai multă mâncare decât este necesar. Senzația de plin apare când deja am mâncat peste limita normală, asta deoarece creierul ne transmite întârziat această informație. Totuși cei care își alocă câte o jumătate de oră la o masă și mestecă foarte încet scapă de această grijă, în plus evită și multe boli de stomac. Este important să ne porționăm mâncarea în funcție de necesarul zilnic de calorii și să aflăm mai multe informații despre importanța macronutrienților din alimente.
- Servește masa la timp. Stabilește anumite ore la care să servești masa și încearcă să nu sari peste mese. Cumpără /prepară mâncarea din timp să îți fie la îndemână, altfel vei căuta impulsiv ceva de mâncare vei ajunge să mănânci ceva nesănătos.
- Fă mișcare și sport. Chiar dacă ai grijă la alimentație, pentru un corp tonifiat și armonios este necesar să faci mișcare și sport. Pentru rezultate mai rapide poți combina mișcarea cu metodele moderne de slăbit cum ar fi Eximia sau Criocuum.
- Nu cumpăra alimente tentante. Tuturor ne este greu să ne abținem de la chipsuri, ciocolată sau delicioasele prăjituri. Avându-le la îndemână tentația va fi și mai mare, iar dorința de o mică gustare astăzi, una mâine, va deveni o scuză în fața unui comportament alimentar total dezechilibrat. Orice surplus, fie el mic sau mare, tot un surplus rămâne, și va ajunge să se depună unde ne dorim mai puțin.
- Gătește sănătos. Evită să prăjești alimentele. Încearcă să gătești la aburi, prin fierbere sau la cuptor, folosind niște mirodenii savuroase mâncarea va fi mai gustoasă decât îți închipui. Oferă o șansă cărților cu rețete culinare sănătoase, diversitatea și ușurința preparării te vor surprinde.
- Atenție la gustări. Un măr, o banană, un mix de nuci sau fructe uscate (aproximativ 50 gr) țin de foame până la următoarea masă principală. Renunțați la ronțăielile de la birou, fac mai mult rău decât credeți.
- Alte sfaturi. Internetul este doldora de sfaturi și recomandări pentru un stil de viață sănătos și un corp armonios. Însă adevăratul secret este în interiorul fiecăruia dintre noi și vine “îmbrăcat” sub forma ambiției și dorinței de schimbare. Nu este ușor, o știm prea bine, dar ce lucru măreț a fost realizat cu ușurință? În plus, de îndată ce vei începe să vezi primele progrese, fie ele cât de mici, va fi greu să te oprești.