În acest articol vom discuta despre persoanele care au o problemă evidentă cu părul crescut în exces pe față (mustață, barbă, perciuni).  Ce fac femeile care au mustață? Acceptarea este grea, iar indignarea este și mai mare când femeile hotărăsc să nu-și mai radă mustața și o lasă să crească. Uneori vezi astfel de femei pe stradă sau la un magazin și îți trec prin cap tot felul de gânduri. Este ceva genetic, este de la hormoni, este de la alimentație? Problema aceasta poartă numele de hirsutism – o afecțiune ciudată pentru femei – care apare din cauza creșterii nivelului de hormoni masculini, androgeni.

La bărbați nivelul de testosteron este mai mare, ceea ce explică prezența firelor de păr mai rezistențe și mai dese pe corp. Testosteronul activează foliculii piloși și de aceea aceștia sunt mai rezistenți ca la femei. Structura firelor de păr este diferită comparativ cu cea de la femei, iar îndepărtarea lor definitiv se face mai greu. Din acest motiv chiar și cele mai performante tehnologii, cu greu depășesc 85% rata de îndepărtare a firelor de păr.

La bărbați hormonii determină creșterea mustaței și a bărbiei. La femei, excesul de păr pe anumite zone faciale se datorează hirsutismului, excesului de androgeni, de testosteron și alți hormoni similari. Hirsutismul poate fi o afecțiune de natură genetică sau endocrină. Ea produce excesul de păr pe corp la femei, iar firele de păr sunt mai groase și mai întunecate.

Aspecte psihologice ale hirsutismului – Cum depășesc femeile problema părului facial?

Astăzi mai mult ca niciodată femeile își doresc să aibă pielea perfect netedă și lipsită de păr, picioarele fine, la fel și zona axilelor și a bikinilor. Toate acestea fac parte din idealul de frumusețe al femeii. Majoritatea femeilor au probleme doar cu părul nedorit de pe aceste zone ale corpului. Există însă și o minoritate care trebuie să lupte cu creșterea părului în mod mai excesiv pe față.

Hirsutismul produce creșterea părului pe bărbie, buza superioară, obraji, spate, abdomen sau chiar pe brațe. Aceste zone sunt acoperite de păr la bărbați, dar iată că și femeile pot avea o astfel de pilozitate din cauza unor tulburări endocrine, sau pe fondul unor boli grave.

Hirsutismul este asociat cu virilizarea sau masculinizarea

Medicii spun despre virilizarea la femei (din cauza hormonilor masculini), astfel acestea au anumite caracteristici sexuale masculine din care fac parte:

  • Creșterea excesivă a părului pe anumite zone ale corpului și ale feței.
  • Micșorarea sânilor și absența menstruației (amenoreea).
  • Dezvoltarea musculaturii și creșterea dorinței sexuale.
  • Îngroșarea timbrului vocii și dezvoltarea acneei.

Cauzele masculinizării femeilor sunt:

  • Producerea excesivă de hormoni masculini, tumorile glandelor suprarenale (ce produc hormoni masculini, androgeni), bolile ovarelor, administrarea unor tratamente cu medicamente în exces.
  • Sindromul ovarelor polichistice este o boală care poate duce la obezitate, hirsutism, caracteristici masculine: sâni subdezvoltați, voce profundă, păr pe corp.
  • Medicamentele cu androgeni, steroizi, sau pentru tratarea reumatismului. Anumite medicamente pentru tratamentul epilepsiei pot declanșa masculinizare la femei.
  • Caracteristicile sexuale masculine apar și în cazuri de chist pe ovar, sindrom de ovar polichistic, endometrioză, cancer ovarian, stenoza arterei renale, endometrioză, arterioscleroză, feocromocitom (tumoare rară, endocrină).

Care este diferența dintre hirsutism și hipertricoză?

Această afecțiune poate fi confundată cu hipertricoza. Diferențele dintre cele două afecțiuni sunt:

  • La hipertricoză factorul declanșator nu este nivelul crescut de hormoni sexuali masculini.
  • La hirsutism apare o creștere excesivă a părului facial.
  • La hipertricoză apare un exces al părului corporal, mai puțin facial. Uneori, afecțiunea este destul de gravă, iar femeile pot ajunge să semene cu bărbații din punct de vedere al excesului de păr corporal. Din păcate părul apare și pe față, pe gât și pe brațe, iar aceste zone sunt la vedere ceea ce produce o stare de jenă și o scădere a stimei de sine la aceste femei.
  • Potrivit studiilor 80% dintre femeile care suferă de hipertricoză suferă și de tulburări endocrine, de acnee și probleme menstruale.

Care sunt cauzele hirsutismului?

Hirsutismul afectează 5-10% dintre femei.
La aproximativ 90% din paciente, hirsutismul este idiopatic, apare din cauza unei predispoziții genetice. La majoritatea femeilor cu hirsutism, foliculii firelor de păr sunt foarte sensibili la testosteron. Sensibilitatea exagerată face ca părul să crească în exces chiar dacă nivelul de testosteron este normal în organism.

Factorii declanșatori ai afecțiunii:

  • Una din cauzele hirsutismului poate fi în ovare. Aceste organe produc testosteron la femei. Dacă ovarele se îmbolnăvesc sau apar disfuncții ovariene, se poate produce un nivel ridicat de testosteron, obezitate și tulburări menstruale. Una dintre aceste boli este sindromul ovarian polichistic care duce la hirsutism.
  • Tratamentul prelungit cu anumite medicamente poate da simtome de hirsutism. Chiar și nerespectarea dozelor poate declanșa această afecțiune. Dacă dozele sunt prea mari se poate dezvolta la femei hirsutismul. Astfel de medicamente sunt: androgenii, glucocorticosteroizii, ciclosporina și atele.
  • Anumite tulburări ale glandelor suprarenale pot cauza hirsutismul. Aceste tulburări produc creșterea nivelului de testosteron și creșterea excesivă a părului pe zonele faciale și corporale. Sindromul adrenogenital reprezintă una dintre bolile ereditare care se poate dezvolta în timpul sarcinii și care duce la producerea mare de hormoni androgeni. De asemenea există și alte boli metabolice care produc disfuncții ale glandelor și creșterea nivelului de hormoni masculini.
  • Tumorile glandelor suprarenale pot duce la producerea mare de androgeni și declanșarea hirsutismului.
  • Tumorile neurologice și anumite boli metabolice pot cauza hirsutism.
  • Boala Cushing face ca glandele suprarenale să producă un nivel ridicat de cortizol. Acesta este hormonul eliberat ca răspuns la stres. Boala Cushing poate declanșa creșterea excesivă a părului pe corp.
  • Acromegalia este o afecțiune gravă ce produce în exces hormoni care controlează creșterea.

În toate aceste cazuri se recomandă tratamente medicale de specialitate. Deci, este clar că încă de la primele simptome, trebuie mers la medic pentru consultație și analize. În concluzie dacă observați că vă crește brusc părul pe corp mai mult decât de obicei, înseamnă că în organism s-au produs schimbări și este posibil să aveți o problemă de sănătate. Cu ajutorul unui medic, veți afla diagnosticul și veți face un tratament pentru vindecare.

Cum puteți scăpa de părul în exces?

La salonul de înfrumusețare Pearl Beauty Center se fac tratamente de epilare definitivă cu eLase Motif powered by eLos, cea mai nouă și mai perfomantă tehnologie de epilare definitivă. Aparatul este produs de Syneron Candela care este o companie de TOP în producerea aparatelor medicale pentru estetică.

E-Lase LHR poate îndepărta permanent părul aflat în stare de creștere deoarece folosește tehnologia ELOS, care combină proprietățile diodelor de radiofrecvență bipolară cu cea a diodelor cu energie laser. Datorită acestei tehnologii, epilarea definitivă:

  • Este mai eficientă și de două ori mai rapidă comparativ cu alte tehnologii.
  • NU produce durere. Acesta este un avantaj ce nu apare la alte metode de epilare.
  • Se poate aplica pe toate tipurile de piele.

Vă așteptăm cu drag la salonul de înfrumusețare Pearl Beauty Center din Satu Mare. Rezultatele sunt excelente și pentru femeile cu pilozitate excesivă.