Tenul sensibil și cuperozic necesită o atenție sporită. Se recomandă folosirea unor produse de calitate foarte bună și tratamente profesionale gândite special în acest scop. La Pearl Beauty Center îți stăm la dispoziție cu tratamente speciale pentru aceste afecțiuni și produse profesionale de calitate de la Pevonia Botanica, Bruno Vassari și Medicalia.
TEN SENSIBIL – SIMPTOME ȘI CAUZE
Un lucru e cert! Pielea noastră este afectată de stilul nostru de viață, de factorii de mediu, de alimentație, iar toate acestea pot duce la o sensibilizare accentuată a tenului. Uneori cauzele pot fi genetice (este posibil ca unele persoane să sufere frecvent de alergii), sau pot exista anumiți factori externi.
Uneori este nevoie de ajutorul unui medic dermatolog pentru ameliorarea unor probleme cutanate, mai ales dacă pielea este sensibilă din cauza unor boli și afecțiuni dermatologice sau tegumentare. Medicii dermatologici aplică o serie de analize și metode moderne de diagnosticare pentru a descoperi dacă este vorba despre o piele sensibilă sau de o piele predispusă la alergii.
SIMPTOME TEN SENSIBIL
- Pielea are o toleranță scăzută la o mare varietate de factori;
- Pe suprafața pielii apar frecvent alergii;
- Pielea este predispusă la inflamații, înroșire, iritații;
- Este foarte sensibilă la radiațiile ultraviolete;
- Este uscată și neuniformă;
- Se înroșește după consumul de alcool, anumite medicamente, consumul de alimente picante;
- Se inflamează ușor, apar pete roșiatice;
- Apar senzații de furnicături, căldură, strângere, mâncărime, usturime;
- Se dezvoltă o stare de intoleranță la nivelul pielii, mai ales în cazuri grave;
- Este sensibilă la anumite produse cosmetice care nu au ingrediente naturale;
- Este sensibilă la diferiți alergeni (deodorante, parfumuri, polen, praf, păr de animale etc.);
- Apar frecvent senzații de mâncărime, durere, usturime, înroșire, uscăciune.
CAUZE GENETICE ALE TENULUI SENSIBIL
Uneori pielea este sensibilă din cauza factorilor genetici. Dacă rudele tale au o piele sensibilă, mai uscată, mai subțire sau cu alte probleme (cum este de exemplu cuperoza) poate exista o predispoziție genetică, de a avea pielea sensibilă constituțional.
Unele persoane au o predispoziție la alergii, dermatite (seboreică, atopică, periorală), eczeme, rozacee sau cuperoză.
Sensibilitatea cutanată poate fi afectată și de alți factori: bolile congenitale, bolile cu caracter imunoalergic, bolile tractului gastrointestinal, bolile glandei tiroide, hipovitaminoza, tulburările hormonale, sindromul pre-menstrual, menopauza și altele.
În aceste cazuri se recomandă aplicarea unui tratament recomandat de medic în funcție de diagnosticul stabilit de acesta.
TEN SENSIBIL FACTORI
VREMEA POATE AFECTA SENSIBILITATEA PIELII
Vânturile reci de toamnă sau de primăvară pot afecta pielea feței și a corpului. La acest factor se adaugă și poluarea mediului, care are un efect negativ asupra țesutului cutanat.
Radiațiile solare puternice pot înroși pielea și cauza arsuri solare. De aceea, se recomandă folosirea unor creme de protecție solară cu factor SPF adecvat. Vă recomandăm produsele profesionale de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete de la salonul de înfrumusețare Pearl Beauty Center din Satu Mare.
Gerul iernii este o cauză a sensibilității pielii. Gerul poate fi uneori chiar mai periculos pentru piele decât soarele verii, din acest motiv este important să vă protejați mereu fața cu un fular sau o eșarfă.
Fluctuațiile sezoniere sunt o cauză a sensibilității pielii. Ele pot agrava anumite simptome ale pielii sensibile toamna și iarna, deci pielea trebuie protejată și după perioada caniculară de vară. Cu siguranță multe femei au remarcat că tenul suferă din cauza condițiilor atmosferice, este accentuat fenomenul de îmbătrânire cutanată. În plus pot să apară reacții cutanate, procese patologice consecutive, se produce hipersensibilitatea pielii.
APA FIERBINTE ȘI SAUNA POATE AFECTA PIELEA SENSIBILĂ
Baia cu apă foarte fierbinte nu este recomandată pentru că usucă, strânge pielea, îi provoacă senzație de mâncărime. Nici sauna nu este recomandată celor cu tenul sensibil. Te-ai întrebat vreodată de ce ai pete roșii pe piele după saună sau după o baie cu apă fierbinte? Dacă ai un astfel de disconfort este clar că pielea ta este sensibilă și trebuie să reduci temperatura apei de baie.
În plus pielea poate fi sensibilă și la alergeni obișnuiți cum sunt: anumite săpunuri, gelurile de duș, spuma de baie, șampoanele, detergenții și altele. Persoanele care suferă de alergii de piele trebuie în primul rând să elimine sursa iritării. De asemenea, este indicat să schimbe produsele cosmetice de baie (săpunul, gelul de duș, spuma de baie) cu alte produse mai bune, realizate din substanțe naturale și care sunt special produse pentru pielea sensibilă.
Evitați să uscați prea energic pielea cu prosopul, este suficientă o simplă tamponare pentru absorbirea stropilor de apă. Protejați-vă pielea de pe mâini cu mănuși speciale, de anumite produse chimice folosite pentru curățenia în casă.
PIELEA POATE SUFERI CÂND SUNTEM STRESAȚI
Și pielea suferă când suntem stresați. Experiențe psiho-emoționale repetate pot duce la sensibilizarea pielii. Stresul, depresia și anxietatea sunt cauze ale sensibilității pielii, ele afectează organismul din punct de vedere fizic și mental și au un impact negativ și asupra țesutului cutanat.
Din păcate stresul este din ce în ce mai prezent în viețile noastre, principalele semne sunt: lipsa entuziasmului, senzația de neputință, iritare, nervozitate, iritabilitate, grabă, nepăsare, plictiseală, frustrare, predispoziție la greșeli, inflexibilitate, stare de nemulțumire permanentă și altele. Insomnia este și ea o cauză a sensibilității pielii și trebuie neapărat urmat un tratament pentru combaterea ei.
ALȚI FACTORI CARE POT SENSIBILIZA PIELEA
Alte cauze ale pielii sensibile sunt alimentația necorespunzătoare, fumatul, consumul de alcool și altele.
În cazul persoanelor cu pielea uscată, influența factorilor de mediu este și mai mare. Dacă la aceștia se adaugă și stresul, îngrijirea neadecvată, pielea devine și mai sensibilă. Stilul de viață afectează pielea. Persoanele cu pielea sensibilă trebuie să evite băile și saunele fierbinți, fluctuațiile de temperatură, alcoolul, fumatul, alimentele picante, etc.
TEN CUPEROZIC
Cuperoza afectează în prezent milioane de oameni din întreaga lume, din care o parte nu știu că au această afecțiune. Se estimează că aproximativ 45 milioane de oameni suferă de cuperoză. În stadiile inițiale, cuperoza se poate trata, mai ales dacă se elimină factorii favorizanți. Dacă există condiții prielnice dezvoltării ei, cuperoza poate să reapară. În stadiile mai avansate, cuperoza se poate ameliora. Cele mai afectate de cuperoză sunt persoanele cu tenul foarte deschis și cu părul blond. În general, cuperoza apare la femeile de 30 de ani și dispare după vârsta de 50 de ani.
Cuperoza are câteva simptome specifice. Pielea din zona feței se înroșește, la fel și pielea din zona gâtului și a decolteului. Cele mai afectate de roșeață sunt zona obrajilor și zona nasului. Apar mici pete care pot fi confundate cu acele coșuri provocate de acnee. Uneori apar și puncte negre, mai ales la pacienții cu tenul acneic. Are loc o dilatare a vaselor capilare de la nivelul pielii. Pielea este foarte sensibilă la razele soarelui. Pielea este uscată, lipsită de elasticitate, sensibilă la arsuri solare. În anumite cazuri apar și afecțiuni ale pleoapelor – înroșirea lor, conjunctivită.
CAUZE ȘI FACTORI FAVORIZANȚI
Cuperoza este provocată de problemele circulației sangvine în stratul superior al pielii. Acest fapt afectează vasele capilare și elasticitatea acestora. Drept urmare, are loc o dilatare și inflamare a capilarelor, iar pielea devine sensibilă, palidă, își pierde din elasticitate.
Hipertensiunea arterială este un factor de risc. Persoanele care au hipertensiune arterială trebuie să consulte un medic cardiolog pentru a primi un tratament adecvat. Normalizarea tensiunii poate reduce riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.
Pielea devine roșie și din cauza insuficienței hormonale. Ea afectează îndeosebi femeile. La acestea, fața poate să devină roșie și din cauza creșterii în greutate. Problemele endocrinologice pot contribui la apariția cuperozei, iar stările de insomnie și nervozitate o pot agrava.
Tulburările endocrine, menopauza și tulburările gastrointestinale sunt alți factori de risc ai cuperozei. Persoanele care suferă de gastrită, tulburări de tranzit intestinal, infecții, avitaminoză, sindrom de intestin iritabil și alte probleme gastrointestinale, au un risc mare de a dezvolta cuperoză.
O cauză a cuperozei este infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Cercetătorii consideră că există o legătură între această infecție la nivelul stomacului, a duodenului și afecțiunea cuperoză. De asemenea, ei au ajuns la concluzia că boala apare de obicei la persoanele care au rude ce au suferit de cuperoză.
Statisticile arată că 40% din bolnavii de cuperoză au rude apropiate diagnosticate cu această afecțiune.
În cazul unor pacienți cauza cuperozei este slăbiciunea genetică a vaselor de sânge. Acestea au o elasticitate scăzută și riscul de a suferi de cuperoză este mai mare.
Alte cauze sunt: inflamația sinusurilor nazale, bolile ficatului și ale altor organe interne. Cuperoza poate să apară ca un simptom al acestor boli. Există și anumite afecțiuni autoimune, boli care declanșează procesele inflamatorii ale vaselor sangvine ce determină apariția cuperozei. În categoria acestora intră dermatita și alte boli de piele.
Sfaturi ten cuperozic
- Pe cât posibil elimină: stările de nervi, stările de anxietate și irascibilitate, frica, poluarea.
- Evită vântul, temperaturile extreme (prea frig, prea cald), umiditatea accentuată.
- Folosește și creme de piele cu efect hidratant, calmant și folosește creme de protecție împotriva radiațiilor UV pentru piele cu SPF adecvat, atunci când te expui la soare. În timpul iernii sunt recomandate cremele hrănitoare care pot proteja eficient pielea de frig sau ger. Evită folosirea cremelor sau alte produse cosmetice care conțin alcool.
- Adoptă o alimentație sănătoasă, bogată în legume și fructe proaspete, care au substanțe flavonoide cu efect tonifiant, benefic asupra vaselor sangvine. Bea cel puțin 2 l de apă pe zi.
- Consumă uleiuri vegetale naturale 100%, care au acizi grași Omega-3 și Omega-6.
- Fă exerciții fizice pentru normalizarea circulației sangvine și evită sedentarismul.
- Evită consumul de alcool pentru că acesta are efect iritant asupra vaselor de sânge.
- Evită consumul băuturilor fierbinți, a alimentelor picante și a mâncărurilor nesănătoase.
- Evită saunele și băile fierbinți.
- Trebuie evitate și băile excesive de soare, precum și gerul și vântul puternic.
- Nu folosiți apă dură pentru spălarea feței.
- Încearcă să nu te forțezi și să nu faci un efort intens.
- Produsele cosmetice pe care le folosiți trebuie să fie produse de calitate gândite în acest scop. Nu folosiți produse cosmetice de calitate îndoielnică sau care au termenul de valabilitate depășit.
- Nu consuma produse care au arome artificiale, conservanți, produse afumate, semipreparate.
- Încearcă să eviți cofeina, ciocolata, ceai negru, alimente picante, tutun, anumite medicamente.
- Apelează la tratamente profesionale de tratare și ameliorare a cuperozei. Persoanele care suferă de cuperoză au nevoie de o îngrijire specială a feței. Ele pot alege să facă tratamente cu produse cosmetice naturale profesionale care îmbunătățesc aspectul feței și reduc simptomele cuperozei.